//
you're reading...
MORE BREAKING NEWS

Στέφανι Οζοκουέρε : Η στρατιωτικός που συγκίνησε την 25η Μαρτίου μπορεί να γίνει μέλος στων Ελλήνων τις Κοινότητες ;

Η Στέφανι Οζοκουέρε (Stephanie Ozokwere) και το μουσικό συγκρότημα του Αμερικανικού Στρατού «The Soldiers’ Chorus» ερμηνεύουν το ελληνικό δημοτικό τραγούδι «Ο χορός του Ζαλόγγου» στα πλαίσια του εορτασμού των 200 ετών μετά την Επανάσταση.

Η Στέφανι Οζοκουέρε μιλάει άπταιστα ελληνικά, μεγάλωσε στην Ελλάδα και φοίτησε μαζί με τα δύο μικρότερα αδέλφια της στο Γυμνάσιο Κερατέας και συμμετείχε στην χορωδία της εκκλησίας. Ήταν μάλιστα μία πολύ καλή μαθήτρια. Όταν τελείωσε το Λύκειο μετακόμισε με την οικογένεια της στην Αμερική.

Η Στέφανι Οζοκουέρε μπορεί να γίνει μέλος στων Ελλήνων τις Κοινότητες στο εξωτερικό ;

Αγκαλιάζουμε όλους τους Ορθόδοξους ανεξάρτητα από τη φυλή ή το χρώμα του δέρματός τους ή μήπως έχουμε αφαιρέσει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε μερικούς Ορθόδοξους ( με αποτέλασμα οι μερικοί Ορθόδοξοι να “πληρώνουν” χωρίς όμως να έχουν το δικαιώμα λόγου ή το δικαιώμα ψήφου στις ενορίες/κοινότητες στις οποίες μπορεί να έχουν και παντρευτεί, και βαπτίσει το παιδί τους ή ακόμα κηδεύσει συγγενείς ) ;

Κατά τ’ άλλα … εμείς κι εμείς όταν μιλάμε για «Έλληνες» και για «ελληνική καταγωγή» , εννοούμε όλους τους ανθρώπους με Ελληνική ιθαγένεια ανεξάρτητα από τη φυλή ή το χρώμα του δέρματός τους ή όχι ;

Υπάρχει καθαρόαιμη ελληνική φυλή ;

Τελικά τί είναι «των Ελλήνων οι Κοινότητες στο εξωτερικό» ;

 

« In 1906 the first Greek community in Canada was organized in Montreal by about 1,000 Greek Canadians.

The term “community” is used interchangeably with “parish”.  It constitutes an ethno-religious entity since Greek Orthodoxy plays an important role defining the Greek-Canadian minority in Canada. »

The Canadian Odyssey:
The Greek Experience in Canada

by Peter D. Chimbos
Toronto 1980

 

« Kι είτε με τις αρχαιότητες
   είτε με ορθοδοξία
   των Eλλήνων οι κοινότητες
   φτιάχνουν άλλο γαλαξία      »

«Ας κρατήσουν οι χοροί»
του Διονύση Σαββόπουλου
Από το άλμπουμ «Τραπεζάκια Έξω» (Lyra, 1983)
Επίσημο τραγούδι και βιντεοκλίπ της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση
Επιτροπή «Ελλάδα 2021»

 

 « Κάθε άτομο, το οποίο έγινε αποδεκτό στην Ανατολική Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία με βάπτισμα ή χρίσμα, μπορεί να υποβάλει αίτηση να γίνει μέλος. »

Άρθρο Τρίτο – Μέλη
Εσωτερικοί Κανονισμοί
Ελληνική Κοινότητα Μόντρεαλ
Αδριανός Μαρής, πρόεδρος
1985/01/01

 

« Κάθε πρόσωπο ελληνικής καταγωγής, απο πατρική ή/και μητρική γραμμή, που έχει συμπληρώσει το δέκατο-όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας του και που έχει γίνει δεκτό στην Ανατολική Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία με βάπτισμα ή/και χρίσμα, μπορεί να υποβάλει αίτηση να γίνει μέλος της Κοινότητας. »

Νέο Άρθρο 5 – Ιδιότητα Μέλους
Γενικοί Καvονισμοί
Ελληνική Κοινότητα Μόντρεαλ
Γιάννης Θεοδοσόπουλος, πρόεδρος
Επιτροπή Εσωτερικών Κανονισμών: Νικόλαος Παγώνης, Χρήστος Μανίκης, Λεωνίδας Κολιβάκης
Ειδική Γενική Συνέλευση των Μελών
Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
Κυριακή 7 Μαΐου 2006

 

Άρθρο 1
Έννοια Θρησκευτικής Κοινότητας

Θρησκευτική κοινότητα είναι ικανός αριθμός φυσικών προσώπων με συγκεκριμένη θρησκευτική Ομολογία γνωστής θρησκείας, μόνιμα εγκατεστημένων σε ορισμένη γεωγραφική περιοχή, με σκοπό την κοινή άσκηση της λατρείας της και την τέλεση των καθηκόντων που απαιτούνται από την κοινή Ομολογία των μελών της.

Άρθρο 2
Θρησκευτικό Νομικό Πρόσωπο

Ένωση προσώπων της αυτής θρησκευτικής κοινότητας, η οποία επιδιώκει τη συστηματική και οργανωμένη άσκηση της λατρείας της και τη συλλογική εκδήλωση των θρησκευτικών πεποιθήσεων των μελών της, αποκτά προσωπικότητα, όταν εγγραφεί σε ειδικό δημόσιο βιβλίο (Θρησκευτικών Νομικών Προσώπων) που τηρείται στο πρωτοδικείο της έδρας του. Για να συσταθεί θρησκευτικό νομικό πρόσωπο χρειάζονται τριακόσια τουλάχιστον πρόσωπα, εκ των οποίων ένας τουλάχιστον είναι ο θρησκευτικός λειτουργός, ιερουργός ή ποιμένας της θρησκευτικής κοινότητας, στον οποίο έχει ανατεθεί η τέλεση των θρησκευτικών τελετών, ο οποίος πρέπει να είναι Έλληνας ή πολίτης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αλλοδαπός νόμιμα διαμένων στην Ελλάδα.

Οργάνωση της νομικής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα
και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων και λοιπές διατάξεις

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4301/2014
ΦΕΚ Α 223/07.10.2014

 

« We believe that a serious discussion needs to take place on the role of the church and religion within the HCGM as an institution. We don’t believe the HCGM should be a religious institution. We do believe that the HCGM can support the Church in its mission of preserving and promoting the Greek Orthodox Faith. The HCGM should, however, be open to all Greeks and their families irrespective of their beliefs, religious or other. The present by-laws which place religious constraints on membership need to be revised.

We also know there are growing concerns among the broader community about the role the HCGM has as an administrator of our churches and the financial difficulties that has brought to the organization. We believe that a discussion with the Archdiocese needs to take place to arrive at a mutually satisfactory arrangement that will allow both the HCGM and the Church to flourish and effectively play their respective roles as part of our Hellenism, culture and traditions. »

Position on Churches
by “filiki eteria company of friends”
Christos Sirros & George Karidis, Founding Members
filikieteria.ca
September 20, 2020

 

« Πρέπει πλέον να προχωρήσουμε σε μια φάση που να είναι όπως τη λέμε στα αγγλικά «transformational», δηλαδή, όπου θα κάνουμε μια αναμόρφωση – μια αναδιόρθωση – της δομής μας …

Πρέπει να αναγνωρίσουμε πλέον ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια νέα σκέψη – να το σκεφτούμε από τη πλευρά μιας αναδιόρθωσης – αναβάθμισης – μεταρρύθμισης – και νομίζω ότι σε αυτό το περιβάλλον η πρωτοβουλία του κ. Σύρρου έρχεται σε ένα κομβικό σημείο – σε μια κομβική στιγμή – που είναι μια χρυσή ευκαιρία και όταν με πλαισίωσε κατευθείαν αγκάλιασα αυτή τη πρωτοβουλία »

Γεράσιμος Αντύπας
Κοινοτικός συνδυασμός “φιλική εταιρεία”
Συνέντευξη με Μιχάλη Τελλίδη
CFMB Radio
Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

 

« Αυτό [ το έργο της ανεξάρτητης Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών ] δεν είναι μια μορφή “αποκέντρωσης” διότι συμβαίνει με το συντονισμό της κεντρικής διοίκησης της ΕΚΜΜ. Η Φιλική Εταιρεία θέλει να διαχωρίσει τις εκκλησίες απο την κεντρική Κοινότητα [Μοντρεάλ] και να καταργήσει την Ορθόδοξη θρησκεία ως προϋπόθεση μέλους της Κοινότητας. Καλό είναι να επικροτείτε τις επιτυχημένες προσπάθειες Κοινότητας-Εκκλησίας αλλά να μην προκαλείτε σύγχυση στο κοινό διότι οι βασικές αρχές [της φιλικής εταιρείας] σας είναι διαφορετικές! »

Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη
Facebook
Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

 

« Μου προκαλεί θλίψη η επανάληψη τέτοιας διαστρέβλωσης της αλήθειας. Η φιλική εταιρία δεν προβλέπει πουθενά την στέρηση ή την κατάργηση του δικαιώματος των Ορθοδόξων Ελλήνων να είναι μέλη της κοινότητας [Μοντρεάλ].  Αντιθέτως αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις! »

Χρήστος Σύρρος
Κοινοτικός συνδυασμός “φιλική εταιρεία”
Facebook 
​​​​​​​Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

 

« Η Ελληνική κοινότητα [Μοντρεάλ] ιδρύθηκε από τους πρώτους μετανάστες ως ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ , όπως και παραμένει. Εάν οι πιστεύοντας στους Δώδεκα Θεούς ή σε όποιο άλλο δόγμα, δεν τους εμποδίζει ΚΑΝΕΙΣ να ιδρύσουν ότι θέλουν. »

Τάσος Ξυπολιτάκης
Facebook
Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

 

« Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, μια ομάδα αξιόλογων συμπάροικων με πρωτεργάτη τον πρώην υπουργό και βουλευτή της Επαρχίας του Κεμπέκ, Χρήστο Σύρρο, δημιούργησαν ένα «μη» οργανισμό – μια και δεν υπάρχει επίσημα πουθενά, υπό το όνομα ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Θα ήταν λοιπόν παράλειψη να μην υπενθυμίσω ότι ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ!
Το να χρησιμοποιείται ο ορισμός αυτός για δημιουργία ενός «μη» οργανισμού, είναι ωμά ένας σφετερισμός σε αυτό το ΙΕΡΟ ΟΝΟΜΑ.
Απ’ ότι ξέρω, πουθενά αλλού δεν έχει δημιουργηθεί από τότε οργανισμός ή «μη» οργανισμός με το ίδιο όνομα.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ των Σκουφά, Τσακάλωφ και Ξάνθου δημιουργήθηκε για τον ΙΕΡΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ από τον Τουρκικό ζυγό των 400 και πλέον χρόνων.
Ο «μη» οργανισμός,  από ποιο ζυγό θέλει να ελευθερώσει την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ;
Διερωτώμαι επίσης, ποιος είναι ο… Σκουφάς, ποιος ο… Τσακάλωφ και ποιος ο… Ξάνθος σε αυτόν το «μη» οργανισμό…;
Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπήρχε κακή πρόθεση, το να διαλέξουν αυτή την ονομασία οι αξιόλογοι συμπάροικοι με πρωτεργάτη το Χρήστο Σύρρο, για να «ξυπνήσουν» την παροικία από τα κοινοτικά δρώμενα.
Θα δεχόμουν μια παραλλαγή στην ονομασία αυτή, μια και τα πράγματα δείχνουν ότι αυτός ο «μη» οργανισμός έχει βάλει στόχο να αναλάβει την κοινοτική διοίκηση στις επόμενες κοινοτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2022.
Θα μπορούσε να μετονομαστεί «Κοινοτική Φιλία» ή κάτι παρόμοιο, αλλά το να προβάλλεται με την ίδια ονομασία ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, για μένα τουλάχιστον είναι απλά σφετερισμός και τίποτε λιγότερο, για να μην προσθέσω ότι είναι και μέγα προσβολή στη ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και στην Ελληνική Ιστορία.
Ως φόρο τιμής όλων αυτών που έχυσαν το αίμα τους για να συνεχίζουμε να υπάρχουμε ως Ελληνικό Έθνος, προτρέπω τα στελέχη του «μη» οργανισμού να διαλέξουν άλλη ονομασία. »

Ο ΣΦΕΤΕΡΙΣΜΟΣ της ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ πρέπει να σταματήσει
Του Γιώργου Στυλ. Γκιούσμα
Ελληνοκαναδικά Νέα
Ελευθεροστομίες
Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

 

« ενώ οι ελάχιστοι, από ότι γνωρίζω Ελληνες που αυτοπροσδιορίζονται ως Καθολικοί ή Προτεστάντες, για λόγους αρχών δεν γράφονται μέλη στην Κοινότητα [Μοντρεάλ], δηλαδή σέβονται εξ ιδίων αυτό το άρθρο [περί Ορθοδόξων], οι φανερά πολέμιοι της Ορθοδοξίας που προανάφερα, όχι μόνο θεωρούν δικαίωμά τους να είναι μέλη, αλλά και κατά καιρούς έχουν κάνει αγώνα να καταργήσουν αυτό το άρθρο! »

Χρήστος A. Μανίκης
Εκδότης
Ελληνοκαναδικό Βήμα
Σχόλια Επικαιρότητες
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

 

« Των Ελλήνων οι Κοινότητες στο εξωτερικό, είναι ένας Εθνικοθρησκευτικός Οργανισμός που έχει ως μέλη του μόνο Ορθοδόξους Χριστιανούς, Ελληνικής εξ αίματος »

Χρήστος Α. Μανίκης
Εκδότης
Ελληνοκαναδικό Βήμα
Σχόλια Επικαιρότητες
Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

 

« important changes to the By-laws are proposed to ensure inclusiveness of all Hellenes and their family members independently of religious affiliation »

Filiki Eteria Announces its Proposals for a Renewed
Hellenic Community of Greater Montreal
Christos Sirros & George Karidis, Founding Members
filikieteria.ca
Wednesday, April 14, 2021

 

« Η μεγαλύτερη καινοτομία όμως υπάρχει στο θέμα των εκκλησιών. Εκεί, εν μέρει, η «ΟΜΑΔΑ/ΚΙΝΗΜΑ» [ του Χρήστου Σύρρου ] παραχωρούν δωρεάν τις εκκλησίες σε ενοριακές επιτροπές. «Όλα τα έσοδα και έξοδα της εκκλησίας συμπεριλαμβανομένου των μισθών, συντήρησης και εισφορά προς την Αρχιεπισκοπή θα αναλάβει η ενοριακή επιτροπή της κάθε εκκλησίας», απάντησε ο κ. Σύρρος στη διευκρινιστική ερώτηση μου. Πρόσθεσε δε ότι η ενοριακή επιτροπή θα πληρώνει την κοινότητα μόνο αν αυτή έχει την ευθύνη της συντήρησης.

Σύμφωνα λοιπόν με το πρόγραμμα που παρουσίασε η «ΟΜΑΔΑ/ΚΙΝΗΜΑ»: Οι εκκλησίες [ δηλ. οι έξι ιεροί ναοί και τα τούβλα ] θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία της ΕΚΜΜ. Φυσικά, η ΕΚΜΜ θα υπογράψει Συμφωνητικό Αμοιβαίας Συνεννόησης με την Αρχιεπισκοπή Καναδά, προσαρμοσμένο από τους Ομοιόμορφους Κανονισμούς της Αρχιεπισκοπής. Μία συνδετική επιτροπή θα διασφαλίζει την επικοινωνία και τη συνεργασία σε σταθερή βάση μεταξύ των ενοριακών συμβουλίων και του Συμβουλίου της ΕΚΜΜ. »

Όραμα ή οπτασία…
Του Γιώργου Στυλ. Γκιούσμα
Ελληνοκαναδικά Νέα
Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

 

« [ O κοινοτικός συνδιασμός του Χρήστου Σύρρου ] προσβλέπει στην πλήρη ενοριοποίσή τους [ δηλ. ενοριοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στην κάθε ενορία ] σε σημείο που κάθε Εκκλησιαστική Επιτροπή που θα δημιουργηθεί θα αναλάβει όλα τα έξοδα λειτουργίας τους. »

Χρήστος Α. Μανίκης
Ελληνοκαναδικό Βήμα
Σχόλια Επικαιρότητες
Σάββατο 17 Απριλίου 2021

 

« Διερωτόμαστε κάποιες φορές και είναι ένα ανθρώπινο αντανακλαστικό αν η υπερηφάνεια και το δέος που αισθανόμαστε όλοι μας για τα κατορθώματα των Ελλήνων στο διάβα της ιστορίας διακατέχονται από ένα ίχνος υπερβολής ή μια αίσθηση ταυτοτικής ανωτερότητας.  Με απλά λόγια, τι πραγματικά το ιδιαίτερο μας κάνει να αισθανόμαστε υπερήφανοι; Η απάντηση σε αυτό το φιλοσοφικό ίσως αλλά και πραγματικό ερώτημα είναι τόσο απλή όσο και σύνθετη.

Οι Έλληνες είμαστε ένα έθνος μικρό, η ιστορία μας ωστόσο μας επιφύλαξε μία ιδιαίτερη αποστολή να πορευόμαστε στον χρόνο πρεσβεύοντας αξίες και ιδανικά που υπερβαίνουν τα στενά όρια του γένους μας και που αποκτούν πανανθρώπινη εμβέλεια και αποδοχή και έχουν αποτελέσει πολλάκις πνευματικό εμβατήριο ανάτασης και πρόοδο λαών σε κάθε γωνιά της γης, αξίες και ιδανικά που πρώτα ενέπνευσαν τους αγωνιστές της Αμερικάνικης Επανάστασης και αργότερα της Γαλλικής.

Σαν σήμερα πριν από 200 χρόνια ενέπνευσαν τους δικούς μας ήρωες του 1821, γέμισαν τις καρδιές τους με ελπίδα και τους έδειξαν τον δρόμο για το ακατόρθωτο, το άπιαστο, την ελευθερία τους. »

Mήνυμα Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνου Βλάση,
για την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επαναστάσεως
Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

 

« Και είναι μεγάλος ο αριθμός των Ελλήνων της διασποράς που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία της χώρας μας, μαχόμενοι, μαζί με τους εξεγερμένους αδελφούς, «υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» »

Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου
προς τον απόδημο ελληνισμό, με την ευκαιρία της εθνικής εορτής
Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

 

Εσείς τι λέτε ; Η Στέφανι Οζοκουέρε μπορεί να γίνει μέλος στων Ελλήνων τις Κοινότητες στο εξωτερικό ;

 

Discussion

No comments yet.

Leave a comment