//
you're reading...
MORE BREAKING NEWS

Holy Cross Church Celebrates Annual Feast Day

140914 Holy Cross Church - 20140914_120620

Χαιρετισμός του κ. Δημητρίου Νικ. Σμυρνιού
Νομικός Σύμβουλος καί Μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου
Επί του Γεύματος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών
την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014
Παγκόσμιος Ύψωσις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού
Ελληνική Ορθόδοξη Eκκλησία του Τιμίου Σταυρού, Λαβάλ

Θεοφιλέστατε,
Κύριε Γενικέ,
Κυρίες καί Κύριοι,

Έχω την χαρά να είμαι μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου. Το δέ Μητροπολιτικό Συμβούλιο συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο – την άνοιξη καί το φθινόπωρο στό  Τορόντο – καί εκεί γίνεται κάθε φορά μία ενημέρωση καί ένας διάλογος γιά το έργον  της Μητροπόλεως – ένα έργο ναί μέν εκκλησιαστικό, αλλά καί φιλανθρωπικό,  πολιτιστικό καί εκπαιδευτικό – ένα έργο το οποίον αγγίζει την μία άκρη του Καναδά  μέχρι την άλλη – ένα έργο υπό την αιγίδα του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ.  Σωτηρίου.

Θα μου επιτρέψετε να αναγνωρίσω καί να καλωσορίσω εδώ στό Μόντρεαλ καί στό  Λαβάλ τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπό μας κ. Χριστόφορο.   Ο κ. Χριστόφορος υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στην κοσμική του σταδιοδρομία καί σαν Επίσκοπος εκτέλεσε καθήκοντα του πρώτου διευθυντή της Θεολογικής Ακαδημίας μας στό Τορόντο – καί  έτσι φρόντισε να καλλιεργήσει θα έλεγα μαζί με τον Μητροπολίτη μας το μέλλον της  ιερωσύνης, της Εκκλησίας καί των Ελληνικών κοινοτήτων μας εδώ στόν Καναδά.  Στην αγγλική ο επίσκοπος λέγεται καί «religious visitor» – «visitor» γιατί επισκέπτεται την μία ή την άλλη ενορία στην περιφέρεια του – καί θα μου επιτρέψετε να ευχηθώ «είς πολλά έτη» στόν επίσκοπο μας να υπηρετεί την Εκκλησία μας καί να μας επισκέπτεται πιο συχνά στό Μόντρεαλ καί στό Λαβάλ.

Θα μου επιτρέψετε να αναγνωρίσω καί να καλωσορίσω τον Γενικό Πρόξενο μας εδώ στό Μόντρεαλ. Όταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος είναι κοντά μας καί εμείς αισθανόμαστε λίγο πιό κοντά στην μητέρα πατρίδα μας. Ευχόμεθα στό κ. Γενικό καί στην οικογένεια του καλή σταδιοδρομία εδώ στό Μόντρεαλ.

Θα μου επιτρέψετε να αναγνωρίσω καί τον πατέρα Νεκτάριο – καί ας μην είναι παρών σήμερα. Θυμάμαι τον πατέρα Αθανάσιο που έλεγε καί έγραφε ότι «η ιερωσύνη μεταμορφώνει το σύλλογο των ανθρώπων σε εκκλησία». Η ιερωσύνη είναι ένα λειτούργημα, είναι μία θυσία, είναι μία κλήση, είναι ένα «calling» όπως λέμε στην αγγλική – καί είμαστε όλοι ευγνώμονες γιά το έργο που εκτελεί ο πατέρας Νεκτάριος στην ενορία αυτήν καί γιά το έργο όλων των ιερέων μας στην περιοχή του Μόντρεαλ.

Θα μου επιτρέψετε καί να αναγνωρίσω την πρόεδρο της Φιλοπτώχου την κ. Βουίτση καί όλες τις κυρίες της Φιλοπτώχου γιά το έργο πού επιτελούν. Φιλόπτωχος σημαίνει «φίλος του πτωχού» καί οι κυρίες κάνουν ότι τούς είναι δυνατόν να βοηθούν τούς πτωχούς, να στηρίζουν την Εκκλησίαν μας, να στηρίζουν την Κοινότητά μας – καί νομίζω ότι τούς οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ καί ένα θερμό χειροκρότημα γιά την όμορφη αυτήν δεξίωση καί γεύμα που οργανώνουν κάθε χρόνο καί ενώνει ακόμη μία φορά τα μέλη αυτής της ενορίας καί τούς εδώ ομογενείς.

Τέλος, θα μου επιτρέψετε να πώ καί κάτι άλλο μιά καί είμαστε συγκεντρωμένοι εδώ σαν μία ελληνική οικογένεια. Τώρα τελευταία, ακούω καί διαβάζω παράπονα καί διαμαρτυρίες των διοικούντων την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ γιά τις περικοπές στό Σχολείο Σωκράτης καί γιά τις περικοπές στα λεωφορεία του Σχολείου Σωκράτης. Καταλαβαίνω τις ανησυχίες των ανθρώπων αφού καί αυτοί ενδιαφέρονται γιά το καλό καί συμφέρον της εδώ παροικίας.

Όμως, ορισμένες διαμαρτυρίες τις δημοσίευσαν – τις κολλήσαν όπως λέμε – στό διαδίκτυο, στό ίντερνετ, στό λεγόμενο facebook – εκεί οπού μπορεί καί ο καθένας να τις διαβάσει, ακόμη καί ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ. Καί θα έλεγα ότι καμιά φορά ίσως θα πρέπει να σκεπτόμαστε καί λίγο σαν πολίτες του Καναδά καί σαν πολίτες του Κεμπέκ – καί να σκεφθούμε το πόσο τυχεροί είμαστε που βρισκόμαστε σε μία τόσο φιλόξενη χώρα σαν τον Καναδά καί σαν το Κεμπέκ – δεν είμαστε ούτε στην Αίγυπτο, ούτε στην Συρία, ούτε στό Ιράκ όπου οι χριστιανοί διώκονται καί μαρτυρούν κάθε ημέρα, οι ιερείς μαρτυρούν, οι αρχιερείς μαρτυρούν. Ακόμη καί σήμερα είναι δύο αρχιερείς χριστιανοί αγνοούμενοι στην Συρία – θύματα της εκεί τραγωδίας καί του εμφυλίου πολέμου.

Με αυτές τις σκέψεις θα σας αφήσω καί θα ευχηθώ «Χρόνια Πολλά» σε όλους τούς  εορτάζοντας αυτήν την Αγίαν ημέρα του Τιμίου Σταυρού.

Ευχαριστώ.

Δημήτριος Νικολάου Σμυρνιός
Δικηγόρος
Νομικός Σύμβουλος καί Μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου

 

(Τό παραπάνω κείμενο μεταγράφηκε μετά της ομιλίας άνευ σημειώσεων)

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: